ČESKÝ TUREK

02.01.2022

Velká část konzumentů kávy "na turka" upřednostňuje již při koupi kávy mleté, vakuově balené varianty kávy. Logicky tak průměrný konzument kávy dostane nekvalitní kávu, o jejímž původu většinou zhola nic neví. Neví také, jaké defekty vykazovaly kávová zrna a o jak velkého "ležáka na skladě" se jedná. Navíc si ve většině případů pochutnáte na robustě, která má spíše hořkou chuť bez náznaků acidity a ovocných tónů.

Při nákupu zrnkové kávy a následném umletí jste na tom sice lépe, ale klasickým turkem v jeho pravém českém pojetí vše zhatíte.

Jaké jsou nejčastější chyby?

1. Zalévání kávy vroucí vodou. Teplota nad 95°C mleté kávě nesvědčí a ničí cenné vonné oleje a chuť.

2. Louhování kávové sedliny po celou dobu pití kávy - již po čtyřech minutách extrakce však s šálkem kávy přijímáte spoustu tříslovin, kofeinu navíc a dalších látek, které vašemu zdraví neprospívají. Zejména vaše játra a žaludek vám nebudou vděčné. Proto často po "českém turkovi" pálí žáha. Nemluvě o chuti, která po dlouhé extrakci bude u sebekvalitnější kávy fádní, jednolitá a nudná.

Toto je zcela zřejmý důvod, dlouhá extrakce, proč tuto přípravu nemáme moc rádi, ale víme že patří k naší dlouhé tradici dělání kávy.

Doporučujeme však v zájmu vašeho zdraví kávu scedit po třech, maximálně však čtyřech minutách. Osvědčenou metodou přípravy takto scezené kávy je zejména frenchpress.

© 2022 Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky